Autokeuring wordt strenger vanaf 1 oktober

04 Sep 2021

Vanaf 1 oktober krijg je bij de autokeuring voor bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren niet langer een waarschuwing, maar meteen een rode kaart. De overgangsmaatregel, die sinds 1 december 2019 van kracht was, loopt dan af.


Sinds 1 december 2019 geldt een nieuwe regelgeving voor de beoordeling van lichten en reflectoren tijdens de technische keuring van voertuigen in Vlaanderen. Die werd opgelegd door de Europese Unie op basis van een Europese richtlijn met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid.

De nieuwe regels liggen ook in lijn met ‘Vision Zero’, de ambitie van de Vlaamse Regering om tegen 2050 geen verkeersdoden meer te hebben.
De Vlaamse overheid en de sectorfederatie Goca Vlaanderen voorzagen een overgangsperiode van een jaar om bestuurders de kans te geven eventuele gebreken te laten herstellen zonder de kosten van een herkeuring. Overtreders kregen wel een waarschuwing op het keuringsbewijs met de boodschap dat de auto na de overgangsperiode wel degelijk in orde moet zijn.
Omwille van de coronacrisis werd die overgangsperiode verlengd tot 30 september 2021.
Vanaf 1 oktober rode kaart

Verscheidene gebreken aan de verlichting krijgen nu nog een groen keuringsbewijs, met de melding het gebrek zo snel mogelijk op te lossen. Maar vanaf 1 oktober 2021 leidt dat tot een herkeuring met een rood keuringsbewijs dat 15 dagen geldig is.

Het gaat om de volgende gebreken:
- De verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten op het dashboard werkt niet.
- De schakeling van de belangrijkste lichten op het voertuig werkt niet goed.
- De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
- De waarschuwingsknipperlichten (‘de 4 pinkers’) werken niet goed.
- Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van de verlichting (dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten, achteruitrijlichten, , richtingaanwijzers, …)

Meer info vind je op de website van de Vlaamse Overheid

Bron: gocar.be

Geschreven door Alain De Jong


0